Wil je dat je kinderen hun groenten opeten? Hier zijn mijn beste tips
- Mary Brophy
- 22 jun 2023
- 4 minuten om te lezen
Het is moeilijk om kinderen groenten te laten eten, maar deze strategieën en een beetje geduld kunnen helpen!

Veel kinderen willen geen groenten eten, net als een van mijn meisjes vroeger. Uit eigen ervaring weet ik dat omkopen, smeken en dreigen meestal niet werkt. Je kind zover krijgen dat hij of zij "slechts één hapje" van een willekeurige groente op het bord neemt, voelt vaak als een grote uitdaging.
Wat werkt dan wel? Op basis van mijn ervaringen met mijn eigen kinderen en de tijd die ik in de keuken heb doorgebracht om maaltijden voor hen te bereiden, heb ik enkele strategieën ontwikkeld die je kunt gebruiken om groenten een aangenaam onderdeel van het dieet van je kind te maken. Dit zijn ze:
Tip #1: laat je kind op jonge leeftijd kennismaken met groenten
Begin op jonge leeftijd met het aanbieden van groenten aan je baby. Dat waren trouwens de eerste voedingsmiddelen die ik mijn meisjes gaf toen ze begonnen met vast voedsel. Als een kind opgroeit met groenten als een groot onderdeel van hun dieet, raken ze meer vertrouwd met die nieuwe smaken.
Ik raad aan om te beginnen met milde of zoeter smakende groenten, zoals erwten, wortelen, muskaatpompoen, zoete aardappelen of avocado. Stoom deze groenten (behalve avocado) en biedt ze in stukjes of gepureerd aan.
Als je ze in stukjes aanbiedt, let dan op de juiste grootte op basis van hun leeftijd. Als je kind gewend is aan deze milde smaken, kun je overgaan op sterkere smaken zoals broccoli, bloemkool en bietjes.
Wees niet bang om wat milde kruiden of specerijen (basilicum, kaneel) of yoghurt toe te voegen om ze smakelijker te maken voor je kind.
Tip #2: Pak honger aan met groenten
Komt je kind net thuis van school en heeft het honger? Geef hem of haar dan een bord met fijngesneden rauwe groenten om van te snoepen terwijl je hem of haar naar hun schooldag vraagt. Geef je kind tijdens het eten eerst groenten voordat je de eiwitten en koolhydraten serveert.
Hier is een tip: maak er geen groot ding van en leg niet te veel nadruk op het feit dat het tussendoortje groente is.
Tip #3: maak groenten leuk
Het is maar dat je het weet, ze hoeven niet saai te zijn. Dit is wat je kunt doen:
Pak lunches in met groenten die je in leuke vormen hebt gesneden om ze spannender te maken. Van komkommers kun je sterren maken en van paprika's hartjes;
Geef kinderen verschillende texturen en kleuren. Gebruik bijvoorbeeld satéstokjes om kleurrijke combinaties te maken van verschillende soorten fruit en groenten. En combineer fruit eens met groenten! Ze gaan goed samen met griekse yoghurt als dipsaus;
Smoothies zijn bij ons zo veelzijdig en populair. We voegen vaak milde of zoeter smakende groenten zoals avocado, spinazie, bieten en wortelen toe aan onze fruitsmoothies;
Neem één groente en bereid die op verschillende manieren. Houdt je kind niet van gestoomde groenten? Probeer het eens geraspt of rauw. Andere ideeën: hak je groenten fijn, rooster ze, stoom ze of pureer ze. Leef je uit. Het is gewoon een kwestie van buiten de gebaande paden denken.
Tip #4: Betrek ze bij de keuken
Ik ben de eerste om toe te geven dat het soms een gedoe is om je kind mee te laten helpen met koken. Het kost meer tijd en het is veel rommeliger. Probeer een dag te kiezen waarop je extra energie of tijd hebt. Geef ze eenvoudige taken zoals roeren, groenten wassen, sla draaien of broccoliroosjes uit elkaar halen.
Door hen te betrekken bij de voorbereiding van de maaltijd krijgt een kind een gevoel van voldoening, zelfvertrouwen en onafhankelijkheid. Ze zullen waarschijnlijk meer genieten van de maaltijd die ze zelf hebben gemaakt... of in ieder geval meer bereid zijn om het te proberen. Laten we eerlijk zijn, kinderen zullen niet altijd alles eten, maar het is een stap in de goede richting.
Bonus: lessen in de keuken geven je kind levensvaardigheden die van pas zullen komen als ze het huis uit zijn, zodat het niet altijd alleen maar toastjes en afhaalmaaltijden zijn.
Tip #5: laat ze kiezen
Een keer per week kiest elk van mijn kinderen een (gezonde) favoriete maaltijd voor het gezin. Ik laat mijn kind ook groenten kiezen in de supermarkt. Eenmaal thuis helpt ze me met het bereiden van onze maaltijden. Sommige dagen bladeren we door een kookboek om inspiratie op te doen, maar andere dagen maken we gewoon dingen klaar. Gestoomde bloemkool, sperziebonen met een beetje boter of in stukjes gesneden paprika's met Griekse yoghurt als dip.
Onthoud om de keuzes eenvoudig te houden. Overweldig ze niet met te veel opties. De meeste jonge kinderen kunnen niet overweg met meer dan 2 of 3 dingen om uit te kiezen.
Tip #6: geef het goede voorbeeld
Kinderen leren door het goede voorbeeld te geven. "Eet je groenten", wordt al generaties lang door ouders gezegd. Een studie van voedingsdeskundigen suggereert dat ouders beter hun mond kunnen houden en het goede voorbeeld kunnen geven met een bord vol met hun eigen gezonde voedingsmiddelen.
Als je verwacht dat je kind gezond eet, moet je misschien aan je eigen eetgewoonten werken. Kijk op een vergevingsgezinde manier eens eerlijk naar wat en hoe je eet en naar je eigen relatie met eten.
Als je kind jou ziet genieten van een gezonde maaltijd en nieuwe voedingsmiddelen uitprobeert, zal hij of zij eerder geneigd zijn om dit voorbeeld te volgen. Maak van etenstijd een positieve en ontspannen ervaring voor je kind.
Kinderen leren verschillende voedingsmiddelen eten en vertrouwd raken met het eten van groenten is niet anders dan het ontwikkelen van een nieuwe vaardigheid, zoals fietsen. Het vergt oefening en geduld in een omgeving met weinig druk. Volg deze tips en ik weet zeker dat je kind van groenten zal leren houden!
Heb jij nog tips die hierboven niet zijn genoemd om je kind te helpen om groenten te eten? Deel ze met ons in de reacties hieronder!
Comentarii